Twitter’da bazı meseleleri 140 karakterle anlatmak pek kolay olmuyor. Bunun için kendi tweet’imize yanıt vererek birbiriyle bağlantılı seriler yapıyoruz. Buna bildiğiniz gibi flood deniyor. Sosyal medya yöneticileri bu floodları önceden hazırlıyor genellikle ve çeşitli yöntemlerle 140 karaktere uygun hale getiriyor, kısaltıyor. Ben bunun için Little Pork Chop‘ı kullanıyorum. Size de tanıtmak istedim.
Geçtiğimiz günlerde Ankara’da “Kadın Platformu” imzalı billboard ilanlarıyla ilgili bir flood yapmıştım. Bunu nasıl yaptığımız anlatarak kullanımı göstermeye gayret edeceğim.
Benim elimdeki paragraf şöyle bir şey:
#KadınPlatformu imzasıyla Ankara billboardlarını süsleyen açıklamayı yapan platform kimdir çok merak ediyorum. İyi kötü Türkiye’deki hak temelli platformları bilirim. “Kadın Platformu” duymadım. Diyelim var, flood’a devam edeyim. İlk dikkat çeken “kadın” vurgusu. Muhafazakar dahi olsa kadın örgütlerinin kadın kullanmakta olduğunu anlamışlar. Yani bayan değil kadın denilerek o dünyanın içindenmiş gibi yazıyor. Ancak aynı mücadele geleneği “dil uzatma” demez. Hakaret etmeden bir söylem üretebilmek için soyutlama yeteneği gerekir. Yoksa yüzeysellikte boğulur diplomatikmiş gibi bir laf edersiniz. Buradaki durum da bu. Ötesinde de sağcıların protesto ederken bile yeteneksizliği görülüyor. Kimdir bunun hedef kitlesi? Ankara’daki sağcılar mı? Onlar için buna gerek yok. Seküler Ankaralılar mı? Onlar için de mesele karışık değil. İMG daha önce 2009’da Karayalçın’ın başkanlığına karşı sağ cephe için benzeri işlere girmişti. Dikkatinizi çekmiştir. İki afişteki renk seçimleri aynı. Tipografide de bir gelişme yok.
http://pork.io/ adresine girince oldukça sade bir sayfa bizi karşılıyor. Metin alanına parçalara bölmek istediğimiz paragrafı yerleştirerek işe başlıyoruz ve kendisi otomatik olarak parçalara ayırıyor. Karşımıza şu çıkıyor:
Yeterince iyi şekilde cümleleri bölmediğini düşünüyorum. Üstelik ilk tweet’e ilgili billboard’ların da bir fotoğrafını eklesem hangi konudan bahsettiğim daha anlaşılacak. Metin alanında ayrı bir tweet olmasını istediğim yerde alt enter’la alt satura geçiyorum, 23 karakter tutacak iki de görsel kullanacağım. Her tweet’in başına eklediği 1/10 gibi rakamları kaldırmayı tercih edeceğim. Bunun nasıl yapıldığını en sonda göstereceğim. Bunları hesaba katarak paragrafı şöyle bölüyorum:
Nihayetinde toplam 9 tweet şöyle ortaya çıkıyor:
Bu sırada tweetlerimi kopyalayıp kendim attım görsel de ekleyeceğim için. Nasıl bir flood olduğuna buradan bakabilirsiniz.
Little Pork Chop’un yetenekleri bununla sınırlı değil aslında. Çark işaretiyle ayarlara girerek farklı özellikleri de kullanabiliyorsunuz:
- Twitter hesabınızla siteye giriş yaparak sizin yerinize otomatik tweet atması için onu programlayabilirsiniz.
- İsterseniz Tweetleri tersten atabilir.
- Her tweetin başına bir text ekleyebilirsiniz. Çoğunlukla / gibi karakterlerle 4/10, 7/10 vs şeklinde kaçıncı tweet olduğunu göstermeniz mümkün.
- Hazırladığınız tweetleri bir feed haline getirerek kendi sitenize eklemeniz mümkün.
- Her tweet’ten sonra belirlediğiniz bir #hashtag’i ekleyebilirsiniz.
Birkaç ufak şey daha var. Onlara da siz bakın isterseniz.
Flood’lar uzadıkça takipçilerinizin sıkılma ihtimalinin arttığını anımsatıp bu yönteme gerçekten gerekmedikçe başvurmamanız gerektiğini söylemiş olayım. Benzeri tweet bölme araçlarından daha işlevsel geliyor bana Little Pork Chop. Önerileriniz varsa yorum olarak yazarsanız çok memnun olurum.
Unutmadan Kadın Platformu ile karıştırılan Ankara Kadın Platformu şöyle bir açıklama yaptı.
beyefendi teşekkürler. ancak resim ekleme hususunda yardımınızı rica ediyorum.
maalesef little pork chop üzerinden görsel gönderemiyorsunuz. mesajlarınızı kopyalayıp twitter’dan gönderirken görsel ekleyebilirsiniz.