Anasayfa / İnternet / Twitter’da Analiz, Dinleme Yapmak ve Tweetleri Kaydetmek İçin TAGS
Twitter’da Analiz, Dinleme Yapmak ve Tweetleri Kaydetmek İçin TAGS

Twitter’da Analiz, Dinleme Yapmak ve Tweetleri Kaydetmek İçin TAGS

Twitter’ı bir sosyal kampanya için kullanır ve bir hashtag belirlerseniz, seçtiğiniz hashtag’i kullanarak atılan tweetleri biriktirmek, kaç farklı kullanıcı tarafından bunların atıldığının kaydını tutmak, tweetlerin nerelerden atıldığını görmek isteyebilirsiniz. Bu durumda TAGS tam size göre. Bu aracı kullanarak Twitter’da ücretsiz analiz ve dinleme yapmak mümkün.

TAGS, Martin Hawksey’in geliştirdiği bir hobi projesi ve aslında herkese açık (public) Twitter datasını Google Tablolara kaydederek analiz etmeyi sağlıyor. Biraz internet kullanan, buluta yabancı olmayan TAGS ile Twitter verilerini kaydedebilir. TAGS’i kullanarak Twitter datası biriktirmeye hemen başlamak için bir Google, bir de Twitter hesabı hazır edin lütfen.

Başlangıç

TAGS’in sayfasını buradan ziyaret edin ve “Get TAGS” butonuna tıklayın. Size hangi versiyonu kullanmak istediğinizi soracak. Bu blog yazısını yazdığım sırada TAGS v6.1 kullanılabiliyordu. Onu seçtim ve karşıma doğrudan Google Drive sayfası açılarak dokümanın kopyasını isteyip istemediğimi sordu. Dokümanı kopyala dediğinizde sizin Drive’ınızdaki ana klasöre bir kopyasını ekleyecek ve doküman açılacak.

Karşınızdaki alışık olduğunuz bir Google E-Tablo yani bir nevi Excel var. Google E-Tablolar’ın ve aslında Google servislerinin en üstün yanı üçüncü parti eklentilere, scriptlere izin vererek internette olan her tür datayı bu tabloların içine çekebilmek. Bunun için siz de kod yazabilirsiniz veya örneğimizdeki gibi Twitter analizi için TAGS gibi araçları kullanabilirsiniz. Böylelikle çoğunlukla ücretli olan bir hizmeti bir ücretsiz olarak kullanabiliyoruz.

Kurulum ve Hesap İzinleri

Yardım menüsünün sağında TAGS menüsünü göreceksiniz. Göremediyseniz birazcık daha sabredin mutlaka belirecek. Ona tıklayarak Twitter Setup’a giriyoruz. Bu aşamadan sonra TAGS sizden Google Dokümanlar ve Twitter hesabınıza erişim isteyecek. Lütfen bu konuda ilgili izinleri ve dokümantasyonu inceleyin. Eğer aklınıza yatmazsa sadece bu izleme için açacağınız yeni Google ve Twitter hesapları kullanabilirsiniz.

Twitter ayarları için “Easy Setup” eskiden yoktu ve custom key alıp onu TAGS’e eklememiz gerekiyordu. Bu açıdan Easy Setup epeyce işlevsel bir yöntem oldu. Ancak Twitter burada bir kısıtlamaya gider veya hesap giriş sisteminde bir değişiklik yaparsa yeniden custom key yöntemine dönmemiz gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  STÖ’ler için Sosyal Medya İpuçları Webinarı

Twitter Data’sı Toplamaya Başlamak

Gerekli izinleri verdikten sonra TAGS’e dönüp “2. Enter Term” yazan yere aramak istediğimiz şeyi yazıyoruz. Burada Twitter’ın arama operatörlerini kullanabiliriz. Eğer bunların neler olduğunu merak ediyorsanız buradan standart, buradan da gelişmiş Twitter arama operatörlerini inceleyebilirsiniz. İyi ve temiz bir analiz için bunlara başvurmanızı mutlaka öneririm.

Arama terimimi belirledikten sonra en fazla 7 gün eskiye giderek bir zaman seçebiliyoruz ve toplayacağımız en fazla tweet sayısı gibi seçenekleri belirliyoruz. Her şey bizim için yolundaysa yukarıdaki TAGS menüsüne gidip “Run Now” diyoruz ve kısa bir süre içinde Google E-Tablolar’daki “Archive” sekmesinde tweetler toplanmaya başlıyor.

Temel İstatistik Araçlarını Kullanmak

TAGS içindeki temel istatistik araçlarını Twitter analiziniz için kullanabilirsiniz. Bunun için TAGS menüsünün altında yer alan “Add Summary Sheet” ile “Add Dashboard Sheet” seçeneklerine tıklayabilirsiniz. Her birisi yeni bir sekme ekleyerek size bazı temel bilgileri derli toplu bir şekilde verecekler.

TAGS’ın Sınırlılıkları ve Fazlası

TAGS en başta belirttiğimiz gibi bize public, yani herkese açık Twitter datasını veriyor. Bu yüzden Twitter’ın her kullanıcıya getirdiği saatlik, günlük sorgu sınırları burada da geçerli olacak. Hangi Twitter hesabına yetki verdiysek o hesabın günlük kotası dahilinde bu aramaları yapabiliriz.

TAGS’teki lokasyon bilgisi kullanıcıların verdikleri bilgiler, yani profillerinde yazdıkları yer bilgisi. Kesin sonuç olmasa bile yüksek oranda doğru olacak. Bu bilgiyi farklı GeoMap araçlarıyla haritalaştırabiliriz, yoğunluk haritaları yapabiliriz. TAGS’in Settings sekmesinde göreceğiniz TAGS Explorer ile TAGS Archive yine oldukça faydalı araçlar. Explorer bir ilişkisellik haritası, atılan tweetlerin haritasını bize veriyor. Archive ise kendi arşivimizdeki tweetleri hem dışarıdan aranabilir getirmek, hem de bizim arayabilmemiz için oldukça işlevsel.

Son olarak TAGS menüsündeki “Update Archive every hour” seçeneğini işaretlediğimizde Archive sekmemiz otomatik olarak güncelleniyor. Yani yeni bir kampanyaya başlıyorsak bu seçeneği mutlaka işaretlemeli, atılan tweetlerin bir kaydını tutmalıyız.

TAGS’te yapabileceklerimiz ücretsiz bir twitter analizi veya twitter arşivi tutmanın da ötesine taşıyor. Google Drive’ın verdiği bu fırsatla bazı formüller veya makrolar yazarak farklı TAGS aramalarında aynı kullanıcıların attığı mesajlardaki benzerlikleri saptayarak bir “pattern (örüntü)” oluşup oluşmadığını da görebiliriz. Bu bize sosyal medyadaki sohbetle ilgili, kullanıcı davranışlarıyla ilgili benzersiz bir analiz yapma imkanı sunuyor. Aynı zamanda kullanıcıların birinci tekil şahıs mı, yoksa çoğul şahıs mı kullandığından hareketle söylem analizi, duygu duruma ilişkin belirlemer yapmak imkanı da doğuyor.

İlginizi Çekebilir  Emojilerle İlgi Çekici Tweetler Atabiliriz

Twitter’ın Özgünlüğü

Twitter’ın diğer sosyal mecralardan çok daha özgün olduğunu ve fikirler, kanaatler üzerinde daha fazla etkisi olduğunu ilk başından beri düşünüyorum. Toplumsal mücadelenin azaldığı veyahut alanının daraldığı zamanlarda bile, ana akım medyada hiç görünmeyen şeylerin Twitter’da TT olmasının bir etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Bunun yanında nefret söyleminin de, nefret söylemiyle mücadelenin de teorisinin ve ilk pratik denemelerinin genellikle Twitter üzerinden yaygınlaştığını farkediyoruz. Bunun kattığı özgünlüğün yanında anonimliğin serbest olması da önemli bir şey Twitter’la ilgili. Bütün sebepler bana Twitter’daki kullanıcı ve konuşma datasının daha önemli olduğunu hep düşündürüyor.

TAGS veya benzeri bir ücretsiz Twitter dinleme aracıyla ilgili bildiklerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Bir yorum

Bir Cevap Yazın

Scroll To Top